середу, 10 лютого 2016 р.

Чудодійна сила книготерапії

оділитися
Читання Image copyrightThinkstock
Позбутися депресії можна не лише за допомогою спеціальних порад психологів, вважає кореспондентка BBC Culture. Художня література має неймовірний потенціал зціляти душу.
Для авторів практичних порад з психології не існує складних проблем. Хочете стати більш спортивним, багатим або щасливим у 2016 році? Купа книжок розповість, як цього досягти. Бажаєте підвищити ефективність праці, стати більш рішучим та творчим? Десятки праць присвячені й цьому.
Але книга необов'язково має бути інструкцією з самовдосконалення. Хороша художня література справляє на нас потужний вплив, і значна кількість досліджень останнім часом свідчить, що читання книжок дуже допомагає у щоденній боротьбі з життєвими труднощами. Отже, замість психотерапії пропоную зайнятися книготерапією.
Давно відомо, що читання тренує аналітичне мислення, а це може допомогти краще розуміти поведінку і мотиви як інших людей, так і самого себе. А особливо художня література вчить нас соціальним стосункам та співчуттю.
Дослідження 2014 року, опубліковане в Журналі прикладної соціальної психології, продемонструвало, як читання "Гаррі Поттера" сприяло більш позитивному ставленню молодих британців та італійців до маргінальних груп населення, таких як, приміром, біженці. А у 2013 році психологи з Нової школи соціальних досліджень встановили, що художня література покращує здатність помічати і розуміти емоції інших людей.
Хлопчик читаєImage copyrightThinkstock
Image captionОдне дослідження виявило, що діти, які читали "Гаррі Поттера" були більш толерантними до маргінальних груп населення
Нам здається, що в перипетіях деяких романів можна загубитись і втратити частину себе. Утім, коли нам вдається вибратися на поверхню, з нами залишається натхнення, яким нас наділяють улюблені персонажі.
Дослідження 2012 року, проведене вченими Університету штату Огайо, продемонструвало, що цей процес дійсно змінює поведінку читача. Учасники одного експерименту продемонстрували значно вищу виборчу активність після того, як прочитали книжку, головний герой якої долав перешкоди, щоби проголосувати на виборах.

Дивний інший світ

Художня література не обіцяє вам миттєвих змін за сім простих кроків, однак захопливі романи розповідають життєві історії і надихають, оповідання втішають та спонукають до роздумів, а поезія, як показали експерименти, покращує пам'ять. А іноді книжка просто допомагає відволіктися від проблем, занурюючи вас у дивний інший світ, з якого ви повертаєтесь оновленим і готовим знову рішуче боротися.
Як зазначав Аристотель у своїй "Поетиці", поезія, – під якою він мав на увазі художню літературу в цілому, – важливіша за історію. Якщо історики вивчають, що сталося і коли, художня література дозволяє побачити, що могло би статися, розвиваючи таким чином нашу уяву, а також наше почуття моралі.
Чоловік читаєImage copyrightThinkstock
Image captionКнижка занурює нас у дивний інший світ, з якого ми повертаємось оновленими і готовими знову рішуче боротися
Щоби підняти настрій, сюжет книжки не обов'язково має бути щасливим або веселим. Як зазначає Джейн Смайлі в роботі "Тринадцять способів сприйняття роману", "багатьом людям, і я серед них, достатньо лише подивитись на книжку, щоби почуватися краще".
Переживання випробувань і негараздів вигаданого персонажа може відкрити нам проблеми, про які ми раніше могли і не здогадуватись, спонукатиме до глибоких роздумів або сприятиме пошуку рішення в ситуації, з якої раніше, здавалося, немає виходу. І у якому скрутному становищі ви би не опинились, завжди є книга, яка нагадає вам, що ви не перша людина, хто стикнувся з такою проблемою. Треба лише знайти цю книгу.

Зцілення книгою

Саме тут і починається потужна сила книготерапії. Її практикують психологи, соціальні працівники, консультанти та бібліотекарі в усьому світі, і останнім часом слово "книготерапія" (або "бібліотерапія") міцно увійшло до лексикону, а сама тема набула значної популярності у науковців і блогерів.
Лондонський центр психологічної допомоги Алена де Боттона "Школа життя" (School of Life), приміром, має своїх власних "бібліотерапевтів", серед яких Елла Берту і Сюзана Елдеркін, чия книга The Novel Cure: An A-Z of Literary Remedies ("Зцілення романом: допомога літературою від А до Я") пропонує вигідну альтернативу консультаціям центру (вартість однієї з яких – 120 доларів).
Дівчина читаєImage copyrightThinkstock
Image captionКниготерапія – відомий і популярний спосіб боротися з душевними хворобами
Тим не менше, ідея лікування душевних хвороб за допомогою книжок не така нова, як ви могли б уявити. Стародавні греки вішали над дверима бібліотек попередження відвідувачам, що вони входять до місця, де відбувається зцілення душі. А у XIX столітті лікарі і медсестри психіатричних лікарень видавали своїм підопічним будь-яку літературу: від Біблії й дорожніх заміток до трактатів давніми мовами.
Ілюстрований медичний словник Дорленда вперше включив термін "бібліотерапія", визначаючи його, як "застосування книжок і читання в лікуванні нервових хвороб" у 1941 році. Але Оксфордський словник англійської мови зазначає, що слово вперше з'явилось у друкованому виданні у 1920-му, а саме – в романі Крістофера Морлі "Примарна книгарня".
Події роману відбуваються відразу після Першої світової війни. Це комедійно-романтична історія стосунків між молодим рекламним агентом і спадкоємицею сливової імперії, а також історія змови німців з метою вбивства американського президента. Події розгортаються на тлі старої книжкової крамниці в Брукліні, яка називається "Парнас вдома". Ця книгарня – справжній рай для книголюбів, насичена ароматом "паперу і шкіри" та тютюну з трубки власника крамниці пана Міффліна, який пихкає нею день і ніч.
Книжки та захід сонцяImage copyrightThinkstock
Image captionЧитання знімає стрес більш ефективно, ніж музика, прогулянка або чашка чаю
Утім, Міффлін – не просто книготорговець, він "практикуючий бібліотерапевт". Він пояснює: "Я з задоволенням призначаю у якості лікування книги тим пацієнтам, які завітають сюди і готові розповісти мені про свої симптоми... Ніхто не відчуває такої вдячності, як людина, якій ви порекомендували книгу, необхідну для її душі".
Міффлін вже тоді знав те, що дослідники з Університету Сассекса й досі намагаються довести: читання знімає стрес ефективніше, ніж музика, прогулянка або чашка чаю. Лише через шість хвилин читання абсолютно будь-якої книжки рівень стресу в учасників експерименту знижувався до 68%. Але коли книжка справді хороша, її корисність важко переоцінити. Як зазначає табличка над входом до книгарні пана Міффліна, "Книжковий голод – надто серйозна річ. Дозвольте призначити вам лікування".
BBC Culture запустило спеціальну колонку, присвячену книготерапії (Textual healing), автори якої рекомендуватимуть книжки на всі випадки життя: розбите серце, образа, відчуття розгубленості, глухий кут у кар'єрі. Ви навіть можете написати на електронну пошту колонки textualhealing@bbc.com (англійською мовою) і описати, яка життєва проблема турбує вас. Авторка колонки Хефзіба Андерсон порадить вам найкращу книжку у вашій ситуації.
Прочитати оригінал цієї статті англійською мовою ви можете на сайті BBC Culture.

Немає коментарів :

Дописати коментар