четвер, 27 січня 2022 р.

 

"Маленький сюжет великої історії" Відеоспомин


 

Роки нестримною ходою продовжують свій рух, усе далі й далі відкидаючи нас у часі від подій початку ХХ сторіччя, коли у полум’ї революції народжувалась Українська Народна Республіка. Народжувалась, щоб усього лиш на коротку мить посіяти в серцях справжніх українців надію на відродження колишньої величі козацької Гетьманщини.

29 січня 1918 року відбулася надзвичайно трагічна подія в українській історії. Уряд УНР, опинившись без війська, кинув на протистояння з російською армією, що йшла на Київ, кілька сотень погано озброєних українських студентів та гімназистів.
Бій під Крутами тривав близько шести годин, у ньому загинуло від 70 до 100 бійців з української сторони. Втрати більшовицьких військ тоді сягнули 300 чоловік. Українці розібрали залізничні колії, що затримало росіян на чотири дні та дало змогу укласти Брест-Литовський мирний договір.
Пропонуємо Вам відео, яке створене з фрагментів спогадів Михайла Баталіна, одного з очевидців тих подій, надрукованих в книзі:
Крути. Січень 1918 року:док., матеріали, дослідж., кіносценарій/ Іст.- Культорол. Т-во «Герої Крут»., упоряд. Я. Гаврилюк .- К.: Вид. Центр «Просвіта», 2008.- с. 175-179.



Немає коментарів :

Дописати коментар