понеділок, 7 жовтня 2013 р.

Музеї літературних персонажів

Музеїв, присвячених одному конкретному літературному персонажу, у світі небагато - на відміну від музеїв знаменитих письменників. Практично будь-який будинок або квартира, де майстри пера провели хоч кілька днів, перетворюється на меморіал, а от більшість літературних героїв не мають свого кута. Більшість - але не все. Дехто із знаменитих персонажів таки обзавівся власним музеєм. Ось шість найцікавіших.


Музей Шерлока Холмса

Музей Шерлока Холмса
Лондон , Великобританія

Цей музей володіє самим знаменитим літературним адресою в світі. Якщо вірити серу Артуру Конан Дойлю, в будинку № 221B на Бейкер-стріт з 1881 по 1904 роки жив і працював найвідоміший приватний детектив Шерлок Холмс.
Організаторам музею вдалося відтворити атмосферу старої доброї Англії. На першому поверсі - невелика передня і сувенірний магазин, на другому - вітальня і кімната Холмса, на третьому - апартаменти Ватсона і місіс Хадсон, а четвертий займають воскові фігури героїв творів про геніального сищика. Інтер'єр будинку досконально опрацьований. Скрипка, мисливський хлист, турецька туфля з тютюном та інші атрибути великого сищика - все лежить на тих самих місцях, де їх розташував сер Артур.

Музей Дон Кіхота

Музей Дон Кихота
Сьюдад- Реаль , Іспанія

Де батьківщина Дон Кіхота?    Шукати у Сервантеса марно: він навмисне не згадує назви селища - в романі це просто «місце в Ла- Манчі».
Двоповерховий особняк у Сьюдад- Реалі - столиці однойменної провінції у складі автономного співтовариства Кастилія - Ла- Манча, цілком гідний лицаря . Нехай обстановка тут не така , як була за часів знаменитого борця з вітряками, а набагато більш сучасна, зате тут можна побачити безліч предметів, якими він цілком міг користуватися. Сам Дон Кіхот дивиться на своїх гостей зі сторінок 3500 книг, виданих на десятках мов, а також з полотен і гравюр. Вдобавок у підвалі музею відтворено інтер'єр старовинної друкарні - такий же, як ті, в яких були надруковані перші видання роману.

Музей Д'Артаньяна

Музей Д`Артаньяна
Люпіак , Франція

Люпіак - навіть не місто, а невелике село з населенням в три сотні жителів на південному заході Франції, в сотні кілометрів від кордону з Іспанією. А знаменита вона тим, що неподалік в замку Кастельмор чотириста років тому народився Шарль Ожье де Бац де Кастельмор, граф д'Артаньян - реальна людина, через два століття після смерті став персонажем роману Олександра Дюма - батька.
У 1998 році в Люпіаке, в каплиці XIV століття відкрився музей найвідомішого в світі гасконця . У його експозиції не тільки рідкісні предмети побуту епохи Короля - Сонця Людовика XIV, але і воскові фігури самого д'Артаньяна в повній формі і дворян того часу.

Музей барона Мюнхаузена

Музей барона Мюнхгаузена
Садиба Дунтес , Салацгрівскій край , Латвія

Музей, присвячений найвідомішому у світі барону, з'явився в Дунтесе ( 55 км від Риги) не так давно - у 2005 році.
Тут відтворено обстановку садиби XVIII століття, а експозиція розповідає не тільки про повну пригод життя барона, але і про його часу: вигадливі меблі любовно відновлена​​, стіни прикрашені мисливськими трофеями. В одній з кімнат можна побачити портрет дружини легендарного барона, в іншій - воскову фігуру його самого, а на другому поверсі - карту Африки, зшиту зі шматочків шкур різних звірів.

Музей Вільгельма Телля

Музей Вильгельма Телля
Бюрглен , кантон Урі , Швейцарія

Музей Вільгельма Телля - один з найстаріших музеїв одного літературного персонажа. Він відкрився в 1966 році і до цих пір залишається в числі найважливіших туристичних об'єктів кантону Урі . Воно й не дивно: для швейцарців Телль - не просто персонаж народних легенд або літературний герой, а символ свободи і незалежності всієї Конфедерації . І неважливо, що маститі вчені вже не раз ставили під сумнів факт існування його історичного прототипу.

Музей Маленького Принца

Музей Маленького Принца
Селище Хаконе , префектура Канагава , Японія

У 1999 році в годині їзди від Токіо відкрився оточений міні -парком музей Маленького Принца. Варто тільки увійти у ворота і здається, що опинився в довоєнному Провансі чи Парижі: навколо написи французькою мовою, абсолютно французькі будинки з абсолютно французькими булочними та кафе. Чимала частина експозиції присвячена життю та творчому шляху самого Сент - Екзюпері. « Цей музей стане справжнім подарунком для тих, хто відвідає його», - пише офіційний представник родини письменника у своєму листі, опублікованому на офіційному сайті.

Немає коментарів :

Дописати коментар